Systeemdynamiek: Spelers zijn Helers!

Systeemdynamiek: Spelers zijn Helers
Systeemdynamiek: mannen en vrouwen op de rots. Wat doen ze daar eigenlijk? Hoe doen ze het? Onlangs faciliteerde ik weer een PowerSpace in een grote organisatie waarin ‘het systeem’ zichzelf fors tegen kwam. Er was geen ontsnappen meer mogelijk.

Systeemdynamiek
De PowerSpace is een interventie voor 30 tot 100 mensen die 1 dag duurt. De groep wordt in drie organisatieniveaus verdeeld en moet ogenschijnlijk eenvoudige resultaten boeken. In het spel zitten randvoorwaarden, zijn er verschillende belangen én er is uiteraard onduidelijkheid dat om leiderschap vraagt. Externe stakeholders en tijdsdruk doen de rest.

Vluchten kan niet meer
De PowerSpace is de ‘Pressure Cooker’ versie van een management spel dat al 30 jaar wordt gespeeld en in de uitgebreide versie 7 dagen duurt. Ook in de versie van 1 dag krijg je als onder een vergrootglas te zien wat er zich ‘in het gewone‘ werkend leven afspeelt. Niks meer en niks minder. Iedereen doet mee, je kunt niet aan de zijlijn staan. Alles wordt zichtbaar. Vluchten kan niet meer. Daarom is het zo’n krachtig middel.

Spelers zijn Helers
De spelers reflecteren in deze werkvorm op vaste momenten. Fascinerend om de concreetheid van de reflectie te ervaren. Des te meer verbazend dat dit op de vloer zo zelden gebeurt. Het resultaat is er atijd. Soms directe oplossingen, altijd een begin van een effectief vervolg proces. Het ‘systeem’ aan zichzelf blootgesteld, wordt zich bewust en reageert direct met verbeteringen. Spelers zijn Helers! Daarom: bestuurders spring over je eigen schaduw heen en rol de bal door.

Transformatie? Dominante coalitie?
Het vliegtuig verbouwen terwijl je vliegt? Dat kan als je de juist groep aan boord hebt. De ‘lastpakken’, ‘charismatici’, ‘zieners’, ‘doeners’, ‘besluiters’ en ‘waterdragers’. Uit alle lagen van de organisatie. Zij zijn het die het licht aansteken en de kar verder gaan trekken. Of je nu een Hogeschool bent, een Woningbouw Corporatie of een Financiële Instelling. Meer weten? Klik hier.

Millenials – de kracht van de verbeelding
Het valt mij op dat Millenials heel beeldend kunnen verwoorden waar het naar toe kan gaan. Verfrissend, anders, gedreven door ‘purpose’. Worden zij gehoord? In de PowerSpace zijn zij overduidelijk aanwezig. Bestuurders, hebben jullie alle antennes uitgeschoven en sta je op ontvangen of op zenden?

Actie en aankijken
Kom in actie en ervaar hoe en waar jouw organisatie zichzelf kan helen. Stuur een mail en we maken een afspraak om onze ervaringen te delen. Waar wacht je op?

Maarten Putz
Maarten@redzebragroup.com