Transitie

De afgelopen maanden werd mijn oog getrokken naar situaties, personen die een transitie op gang brachten. Ze stapten over hun eigen schaduw heen. De reeks observaties begon met de indrukwekkende tentoonstelling ‘We have a Dream’. Het verhaal van Ghandi, Mandela, King was tot 4 februari in de Nieuwe Kerk te zien. Ik kwam nog twee namen tegen die op hun manier bezig zijn (geweest) met iets dat niet evident is. Boyan Slat (Ocean Cleanup) en Abbé Pierre. Zij brachten een transitie op gang.

Eenlingen

Hoe verschillend ze ook zijn, er zijn ook veel overeenkomsten tussen hun levensverhalen. Een aspect komt steeds naar voren: het zijn éénlingen die een beweging op gang brengen en letterlijk vooroplopen. Wat de ‘kosten’ daarvan ook zullen zijn. Ik kwam ook andere eenlingen tegen die op kleinere schaal bezig waren met onrecht dat zij zagen. Klokkenluiders die vrijwel steevast extreem in de knel komen. Rechtvaardigheid is iets dat bevochten moet worden en kennelijk grote offers vraagt. Het systeem dient in stand te blijven, kostte wat het kost zo lijkt het. Er is nog niet veel veranderd.

Nieuwsgierigheid

Wat is dat nu, wat zie je leiders doen?  Wat maakt nu dat de één versnelling op gang brengt en de ander blijft hangen? Er zijn natuurlijk legio redenen. Moed, rechtvaardigheidsgevoel, passie zijn veelgenoemde verklaringen. Doorzettingsvermogen andere. Uit een ronde tafelgesprek met een aantal directeuren  hoorde ik er afgelopen week eentje om nog eens wat verder op te kauwen: nieuwsgierigheid.

Nieuwsgierigheid naar wat er gebeurt als je het verschil gaat maken. Een oprechte interesse in hoe ‘het beter kan’ die niet gevoed wordt door angsten over wat je mogelijk verliest maar door interesse in het ontdekken wat je krijgt.

Uit je eigen schaduw stappen

Nieuwsgierigheid is een leuke invalshoek om naar transitie te kijken. En de vraag hoe je ‘nieuwsgierigheid’ bij managers ‘aanzet’, is heel actueel.  Negatief geformuleerd: hoe krijg je ze uit de kramp om te verliezen?  Positief geformuleerd hoe gaat een team weer zien wat de mogelijkheden zijn?

In elk geval door wakker te zijn waar je in het hier en nu bent. En niet fingeert waar je was. Dan valt er een zwarte schaduw over je heen.  Je bewust zijn welke gedachten je ruimte geven om nieuwe dingen te zien.  En onderkennen welke belemmerende gedachten jouw team gevangen houden in de eigen schaduw. Nieuwsgierig? Klik hier en we gaan een wandeling maken.

Maarten Putz

maarten@redzebragroup.com