Millenials, Werkethiek en Waarden

“Stel je niet aan, je weet niet wat werken is. Wacht maar totdat je een echte baan hebt, dan weet je pas echt wat stress is”

Radio interview op NPO3 

Werkethiek en waarden van millenials. Tegenwoordig horen we steeds meer dat millennials een “slechte werkethiek” hebben, lui zijn en niet weten wat hard werken is. Ze zijn niet geëngageerd met werk en verlaten steeds vaker én sneller hun werkgever om al dan niet te gaan reizen of iets compleet anders te gaan doen. “Zie je wel, ze weten niet wat werken is”.

Buigen of Barsten?

Menig werkgever zegt dat ‘dat’ moet veranderen en selecteren steeds vaker hun werknemers op criteria zoals “loyaliteit”, “stressbestendigheid” en “match met de werkcultuur”.

Tegelijkertijd zien wij een enorme piek in burn-out klachten en depressiviteit in deze generatie. Moeten millennials zich aanpassen of kijken werkgevers die van een andere generaties zijn, hier op een te beperkte manier naar?

Wen er maar vast aan

In 2030 zal 75% van de gehele werkvloer uit millennials bestaan. Wat er ook gebeuren zal, generaties blijven op elkaar bouwen. De stelling dat “millennials zich maar moeten aanpassen” is wel erg kort door de bocht. Dit is weer een pijnpunt tussen de verschillende generaties dat meerdere facetten kent en waar je met verschillende brillen naar kan kijken.

Ander perspectief

Factoren zoals “24/7 connectivity” en computer-gebaseerd werken hebben het werkveld voorgoed veranderd. Hier past een 9-tot-5 job niet in en steeds meer jongeren gaan voor de “gig-economy”.  Voor de ouderen onder ons: in een ‘gig economy’ is tijdelijk werk heel gewoon en worden zelfstandige arbeidskrachten voor de duur van een project ingehuurd.  Hoezo niet hard werken?

Anders waarderen

De context is voor millenials echt anders. Vergelijkingen met voorgaande generaties gaan mank. Het tempo is zoveel hoger. ‘Mid-life crises’ zijn veranderd in ‘Quarter-life’ crises en steeds meer jongeren kiezen voor een aantal jaartjes ertussen uit. Desastreus voor de economie of juist goed dat dit gebeurt?

Wat dan wel?

Kijk eens anders.  Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden. De sabbaticals, “soul searching”-reisjes, en queeste voor Purpose dragen bij aan het creëren van evenwicht tussen werk en privé. Hoewel: er is eigenlijk geen verschil tussen werk en privé. Bewust keuzes maken, daar gaat het om.

Wanneer wij millennials kunnen helpen met het identificeren wie ze nu eigenlijk zijn, waar hun energie ligt en waar ze ten diepste van binnen blij van worden, voorkomen wij ook een mismatch met werkgevers. Is dat winst?

Weten wie je bent.

Vergis je niet, echt “weten wie je bent” is voor velen onbekend terrein. Welke ruimte bied jij aan millenials om uit te vinden wie ze zijn? Of is het slechts een knikje om het passend te maken?

Welke benadering heb jij op de plank liggen?  The Future is Yours is zo’n benadering. Speciaal voor millenials én hun managers.

Meer weten? Klik hier.

Dunya Ressang

dunya@redzebragroup.com